muaddib
Дегустатор

|
 |
« Отговор #14 -: Вторник, 09 Февруари 2010 14:06:13 » |
|
Краткото ми ревю от форума на Шадоуданс, понеже почти никой не пише в темата и да посъбудя интерес:)
Ще започна с това, че основният проблем на тази игра е цифричката "2" в заглавието й. Аз бих оценил играта доста по-високо, ако се казваше например Bioshock: The Story of Johnny Topside (спокойно не е спойлер) или нещо подобно. Трудно се влиза в обувките на един от най-големите и наградени хитове от последните години. Играта в абсолютно никакъв случай не е лоша, но го няма "WOW!!!"-ефекта на единицата - всичко вече сме го виждали, а новото е малко до нищо. Да, играеш като Биг Деди. Не, реално погледнато това няма почти никакво отражение геймплейно. Умишлено скипвам всякакви инфодъмпове за света, предисторията, жанра и темподобни - ако някой не е играл единицата, то той със сигурност не чете това ревю. Преценете сами дали играта си заслужаваше чакането, със сигурност обаче ще е по-добра от повече от половината неща, които ще видим тази година:
+ Страхотният геймплей на единицата е налице и то полиран на максимум - битките са доста разнообразни, environment-a може да се ползва по различни начини (макар и ограничени). Към всеки енкаунтър можеш да подходиш по няколко начина (например с помощта на секюрити-ботове, turret-и, да се "окопаеш" w определена стая или директно да влезнеш на лошковците в Рамбо-стил) + Жестоката атмосфера на оригинала присъства и тук + Музиката е изключително качествена, макар че можеше да сложат още една-две напрегнати темички + Ъпгрейдите на оръжията са малко, но променят играта с всяко оръжие осезаемо много + Ако си добричък имаш по-малко АДАМ за ъпгрейди и следователно ти е определено по-трудно, ако не си мръсник като мен, затриващ всички Сестрички и НПЦ-та по пътя сиSmile + Количеството Оръжия, Плазмиди, Тоници и Ъпгрейди е смайващо и предполага преиграеваемост на заглавието, но уви всички те взети заедно са например 5 пъти повече от видовете противници... + Ако не по-добра, то поне по-лична и емоционална история от първата част, която ще ти се иска да разнищиш докрай + Два възможни финала и по-различен геймплей към края в зависимост от Моралните Ти Избори (ТМ) + Финалната битка е доста challenging и по-напрегната от антиклимактичната такава в единицата + Gather-ите са единственото приятно нововъдените. Въпросните се случват, когато избереш да осиновиш Малка Сестра вместо директно да я убиеш за Адам. Тя те насочва до определен пълен с АДАМ труп и после докато си пълни спринцовката с така бленувата субстанция за ъпгрейди ти трябва да я опазиш. Тези ситуации са свързани с известна доза планиране, слагане на капани, мини, мини-установки и предполагам, че на по-високите трудности ще са още по-трудни + Сравнително трудна в началото дори на нормал. Няма муниции, гадините са доста и почти през цялото време трябва да се осланяш на вярната бормашина. + Битките с Големите Сестри са си шоу
Всичко би било прекрасно, ако спра дотук, ама за съжаление живеем в един комерсиален свят и игралните продължения се правят преди всичко с цел МИЛКИНГ:
- Реално погледнато нищо ново геймплейно. Новият Кънтент в играта е достатъчно може би за стендалоун експанжън, но не и за продължение. Мога да хаквам камерите отдалече....Страхотно....Само ако направим паралел с разликата между Мас Ефект 2 и Мас Ефект 1 (примерно) просто ми става лошо колко нищожна е тази между Биошок 2 и Биошок 1. - Историята макар и свястна не е достатъчно развита и в известно количество моменти си воден за носа на автоматик - поредният катил ти казва по радиото - отиди и направи това и това, каква точно е мотивацията на нашия - нула, което ни води до: - Изключително безличен главен герой, проблем и на първата част, но там поне сюжетните оригинални идеи бяха доста повече.... - Играта е прекалено кратка и със сигурност поне с 5 часа по-кратка от единицата и то дори ако тършуваш и луутваш като обезумял, което на мен ми писна в последните две нива на играта и ги минах за общо 40тина минути.... - Графиката на играта е осезаемо остаряла - нискодетайлни текстури, модели и какво ли не, всичко имам чувството, че не е мръднало грам от 2007 насам - Геймплеят колкото и да е разнообразен след средата поне на нормал започва да писва жестоко - избираш си едно любимо оръжие и плазмид, ъпгрейдваш ги на максимум и просто ГАЗИШ ВСИЧКО.... А медипаковете са под път и над път (поне да бяха сложили лимит на купуването им от машините), възстановяват те инстантли на пълна кръв (крайно лейм бтв) и цялата интрига е че просто трябва да повисиш още няколко часа пред телевизора - Енкаунтърите с малкото на брой в играта "босове" (по-скоро рандъм напомпани с много хелт сплайсърчета) не са нищо особено - Все още много малко противници - Рапчър (макар и все така един от най-великите игрални сетинги евър) можеше да се намира където и да е - играта е не е свързана по никакъв начин с водата - няма подводни битки например. Има няколко сикуънса, в който плуваш от точка А до точка Б и толкова. Естествено необезпокояван и неатакуван от когото и да било.... - Новите нива и зони са крайно безидейни и неоригинални - Светът и идеологията на Рапчър можеха да бъдат доста по-развити, да не споменавам, че последната въобще не е застъпена във втората част, тъй като Рапчър вече ни е познат и очевидно някой разработчик го е домързяло да измисли нещо ново...Ако очаквате гениални неща като слогана "No gods and kings. Only Man" от първа част - сбъркали сте адреса
Това е от мен. 2010 се очертава и вече дори започна да се реализира като страшно силна година за гейминга и Биошок 2 допринася малко или много за това. Играта не е нещо взривяващо добро като например втория Ънчартед или пък втория Мас Ефект и не знам дали е достойна да бъде продължение, но си е съвсем добра и ако я почнете едва ли ще я пуснете.
Оценка: 8/10.
|